Vremenski pogoji

Posted by on Nov 12, 2014 in General, Personal | Comments Off on Vremenski pogoji

Vremenski pogoji

V sezoni raznih alarmov in neštetih nivojev vlažnosti,   temperatur in jakosti vetra v letošnjem letu, se sprašujem, kako bi izgledalo vreme če bi Trontelj napovedal “poune bale anderleta” ?

Neuvidevno megleno, spolzko in nepregledno,   deževno s prepihom in kapljanjem za vrat, razpihano s frišno burjo in toplim jugom, z okni jasnine po želji in temperaturnimi razponi od pretty cold do very hot?  Mogoče uporabno za trening spolzkih ovinkov, preizkušanje zaupanja, božanje visoke trave,   nastavljanje blatnih lic sončnemu vetru, zrenje v mežikajočo modrino in poslušanje zgovorne tišine? Hmm.

WP_20141109_11_08_17_Pro

 

Uspelo je

Posted by on Oct 21, 2014 in General, Personal | Comments Off on Uspelo je

Uspelo je

Lanska peticija   proti prevročim poletjem je bila dobro sprejeta in upoštevana, zaradi česar se Velikemu režiserju iz srca zahvaljujem.

Pa še kdaj.

Mammut Keyvisual photoshooting – Matterhorn 2014

Posted by on Oct 9, 2014 in Alpinism, Gear, Guiding, photos | Comments Off on Mammut Keyvisual photoshooting – Matterhorn 2014

Mammut Keyvisual photoshooting – Matterhorn 2014

 

GoPro hero 4 promo – ali kaj smo delali na Grenlandiji

Posted by on Oct 9, 2014 in Alpinism, climbing, Gear, General, Ice climbing | Comments Off on GoPro hero 4 promo – ali kaj smo delali na Grenlandiji

GoPro hero 4 promo  – ali kaj smo delali na Grenlandiji

 

 

 

 

Poslušanje dežja

Posted by on Sep 22, 2014 in General, Personal | Comments Off on Poslušanje dežja

Poslušanje dežja

Z enim ušesom lovim ritmično šumenje vode, ki se z dokajšnjo ihto zliva izpod neba na dananji, oranžnega alarma vreden deževen dan, z drugim pa že potihle nalive, katerih deroče moči sem se veselil iz zavetja šotora, drevesa, previsa, hiše, nadstreška, objema ali vetrovke.

Zgovorne so kaplje. Bodisi združene v deroči tok, zlivajoč z napušča strehe, prevelik, da bi ga lahko ukrotil žleb, bodisi posamične vodne bombice, ki napovedujejo intenzivno in kratko poletno ploho. Bodisi prihajajoče od spodaj, škropeče v obraz in v hrbet, kamor jih mečejo kolesa na katerih loviš ravnotežje čez blatne zavoje in  mokre korenine… Ali počasi mezeče skozi utrujene šive vsega vajene vetrovke in hlač, polzeče po ohlajajočemu telesu na poti čez hribe. Včasih ti spremenjene v ostre ledene kristale povedo kaj o temperaturi in jakosti vetra, drugič zmešane s poljubom, o nežnosti; naslednjič o posebnem veselju s katerim poslabšujejo vozne razmere na cestah, spet drugič o odločenosti, s katero gredo po svoji poti ne glede na to kaj si o tem mislijo drugi.

Konteksti njihovega doživljanja so tako raznoliki. Z adrenalinom kipečih energij pospremljeni trenutki, ko se  besneče nevihte, s strelami in grmenjem, mešajo z intenzivnim doživljanjem prehitro minevajočega časa, globokih pogledov in divjega prostora.  Sedeti, ves premočen na sredini pravkar oprane ceste in gledati proti soncu, ki v zadnjih minutah preden zaide, poboža mokro sivino nepozabnega dne.  Odpreti okna sredi noči, da se bo bolje slišalo škropotanje dežja in nevihtno grmenje. Ustaviti se na hribu, v srcu neurja, spremljati  koncert  narave, čutiti njeno moč in se zavedati svoje majhnosti. Obrniti hrbet soncu, da skozi prizmo oddaljenih nalivov lahko gledaš mavrico.

AdobePhotoshopExpress_246d3e384394401c9bcc862dd0a69d73DzSebenje14-VWP_20140613_20_11_49_Pro

Krst

Posted by on May 31, 2014 in General, MTB, Personal | Comments Off on Krst

Krst

Pred glavno sezono (čeprav se je že začela), si morajo pozerji in pocarji urediti vse potrebno za to, da bodo upravičili svoj neobstoječi sloves. Treba si je nabaviti kak nov gadget,   zamenjati staro, a še vedno uporabno opremo ( ker je itak ne morejo nikoli obrabiti do konca) z novo, čimbolj fensi, drago in iz… Nemčije. Ali pa Anglije. Kanade. Potem je pa treba to kazat naokrog, najbolje in najvarneje doma na ulici ali pred kavarno.  Ali pa se slučajno prisliniti kaki skupini, malo pofrajariti, vse skupaj spraviti v multidimenzionalni obup in se na koncu brez posebnega prizadevanja, še fino osmešiti.

Tako je šel naš pocar na furo… Čisto nov… Še bolj neprebojni ščitniki namesto prejšnjih ščitnikov,   prevelika custom made čelada, wannabe Sam Hill čevlji,   oblazinjene gate 661 in plomba v dvojki desno zgoraj.

Po eni uri trpljenja ni bilo nič več ganz neu…  Ščitniki opraskani, čelada strukturno načeta; čevlji blatni,   gate natrgane, vezalke zavozlane v gonilko. Samozavest izpuhtela, babyface opraskan, samopodoba samo še za k psihiatru. Edino dvojka desno zgoraj je ostala nedotaknjena. Na veliko srečo.

Sezona se tako kar zaključi, čez poletje bo dovolj paše za dušo in oči na pomolih Zake,   naslednje leto pa na novo. Kako kajtanje, kajak, potapljanje, žongliranje oziroma karkoli bo trenutno “in”. MTB, kaže, res ni za pusije in fuzbalerje.

Žiga žaga, poje žaga… khmmm.. rompompom motorka

Posted by on May 31, 2014 in General, MTB, Personal | Comments Off on Žiga žaga, poje žaga… khmmm.. rompompom motorka

Žiga žaga,  poje žaga… khmmm..  rompompom motorka

Markacisti in v markaciste preoblečeni kolesarji, so po Velikem In Strašnem Žledolomu precej hitro spravili v tekoče ( beri flow) stanje veliko večino poškodovanih gozdnih poti na Gorenjskem. Razen ene. Po posameznih izvidniških obiskih, je nastal nek tih konsenzualni vakuum, ki je sporočal… ” bo že nekdo zrihtal”   … Ker je  izgledalo res slabo. Enkrat sem poskusil priti peš tam mimo, pa sem se obrnil, ker sem imel za početi lepše stvari kot pa plezati čez precej domiselno nametane XXL Mikado bukve, pomešane s kako smreko in borovcem.

Minilo je nekaj časa. Mesecev. Nakar so planinci nameravali organizirati pohod po tej poti, v dobri veri, da je že prehodna. Ker je še vedno trmasto vztrajala v nasprotnem stanju, se je gravitacijsko markacistična podsekcija turnokolesarskega odseka v ustanavljanju pri PD Preddvor lotila dela in v treh dneh* pot ponovno naredila vozno.  Khmm. Prehodno.

* Kronologija je malce bolj zapletena, ker je šlo v bistvu za dva dopoldneva, ki sta skupaj nanesla 12 ur, in še jutrišnje dopoldne, ki se ta trenutek še ni zgodilo, se pa bo. Ampak kdorkoli bere tele vrstice  je na časovnem traku že izza tega, v času mojega pisanja še nesklenjenega dogodka.

Žledolom je  kolesarjem prišel kar prav, kot se je marsikje pokazalo. Saj  so se ravno zaradi njihove pomoči, na marsikaterem področju čez noč izboljšali odnosi s planinskimi društvi, oskrbniki, tudi planinci samimi. Marsikomu postalo jasno,   da smo vsi na istem vlaku, da vsi potrebujemo brezhibne poti in da je za vse najbolje, če jih ne samo skupaj uporabljamo, pač pa zanje tudi skrbimo.

Kamikaze Gustl, Rocket John in Diesel Pepi

Posted by on May 28, 2014 in General, MTB, Personal | Comments Off on Kamikaze Gustl, Rocket John in Diesel Pepi

Naneslo je,   da sem se priključil skupini nemških kolesarjev, ki jo je na tedenskem potepanju po naših hribih vodil Tomaž. Že nekaj časa sem si želel malce tiste skupinske, vodniške dinamike, ko se trudiš, da dihaš s skupino kot celoto in si želiš, da so na koncu dneva vsi tako veseli, kot ti.  Skupina je bila bolj spustaško orientirana, tako da so na izhodisča tur ponavadi prišli s kombiji. Jaz sem jih pričakal na Lokvah na Trnovski planoti. Med uvodnim ovohavanjem, ko so se predvsem delali norca iz mojih štorastih velikih koles, smo se povzpeli  na Golak. Od tam je sledil spust na Predmejo, mimo par razglednih toč in na začetek znanega spusta v Lokavec. Med etapami spusta se je opazno spreminjala percepcija nerodnih velikih koles. Postala so čedalje zanimivejša, predvsem zaradi dejstva da so se lahko vozila po isti poti, delala enake zavoje in enako hitro kot tista, obdarjena s tremi colami manj. Na koncu dneva, po kakem pivu, se je že slišal komentar, da bo naslednje leto treba lepo pripeljati s sabo kar 29erje.

Drugo jutro nas je čakal še nekoliko bolj tehnični spust izpod sinjega vrha v Ajdovščino. Zaprti ovinki in precej kamnita podlaga, vmes pa zelo hitri odseki na gruščnati mulatjeri. Material je spet trpel, skupila jo je celo tubeless guma na nekem custom made in Deutschland freeriderju, tventinajner pa je postajal enakopraven član bande. Če je bil prejšnji dan še Kamikaze Gustl, je sedaj postal  Rocket John. Za navdušen finiš je poskrbel  še urejen trail z bandami in dropi, da se je gostom kar smejalo.  Na koncu je pristopil še zadnji, najbolj zakrknjen privrženec klasične dimenzije in rekel, da si sicer ni nikoli mislil, da bo kdaj to rekel, ampak  ga je pa Enduro 29 čisto navdušil.

Ker dneva ni bilo še konec,   se je John  na gorenjskem za kaki dve uri prelevil še v Diesel Pepija in do teme sledil Dosovski karavani do Črnivca. Enduro tudi tu ni imel nič proti. Za mojo rit, ki je ves dan vozila v nepodloženih hlačah,   pa nisem povsem prepričan. In za Pocarja, katerega zadnja vožnja je bila to, tudi ne.

Alaska highway…. Well…Kinda

Posted by on May 27, 2014 in Gear, MTB | Comments Off on Alaska highway…. Well…Kinda

Glavo na razstavo

Posted by on May 16, 2014 in Gear, MTB, Personal | Comments Off on Glavo na razstavo

Glavo na razstavo
WP_20140406_13_20_07_Pro

Ostanki rdečega bora

Začelo se je z drevesom. Rdečim borom, ki je pozimi klonil pod težo ledu. Njegovo deblo zdaj leži preko poti po kateri se sem pa tja kdaj peljemo s kolesom. Če se malce  skloniš,   se odpelješ pod njim. Po dveh vožnjah  na pamet veš koliko moraš skloniti glavo. No, drevo  se je neopazno pod  lastno težo  posedalo, tako da  sem ob naslednji priliki, kljub ravno prav sklonjeni glavi,   z njo pripikiral naravnost vanj.

O občutkih ki so me prevevali potem, ni vredno izgubljat besed, izstopala pa so čeladi naklonjena čustva pretresene sorte.   To je najbrž pripomoglo, da se je le nekaj minut zatem  predstava ponovila po podobnem scenariju, le da je bil  takrat vpleten črni gaber. Kakšno je stanje mojih vretenc se ne sprašujem; kak teden so sicer od sebe dajala vsa mogoča znamenja komunikacije, potem pa so počasi utihnila.

LIG_9621(1)

Eno izmed številnih visečih dreves

 

Minilo je nekaj tisoč metrov spustov, tudi takšnih s ponavljajočim dirkanjem pod nagnjenemi drevesi, kar je ponavadi spremljalo tiho kričanje vratne hrbtenice ki je spuščala invazije mravljincev po celem telesu kar tako, preventivno.

WP_20140511_12_14_16_Pro

Identičen naslednik POCarja je že v uporabi.

 

Nakar je enkrat v začetku maja, tudi POCar srečal pretrdo oviro za njegovo s kevlarjem ojačano školjko, in se veličastno razletel. Hujših posledic ni bilo. Glava ni nič bolj bolj usekana, kot je že bila, avtu se pa ni nič poznalo.